5 Şubat 2014 Çarşamba

Opsiyonel Güç kaynağı Yapımı

 eea9_over9000_compact_2amp_usb_car_power_adapter_inhand


   Piyasada satılan güç kaynakları öğrenciler için biraz tuzlu olabiliyor. Bu yüzden kendi projelerinizde işinizi görebilecek güç kaynaklarını kendiniz yapmanız gerekiyor. 


   Öncelikle güç kaynağınızın gücünü kullandığınız transformatör belirliyor tabi ki.  Evinizde bulunan prizden aşağı yukarı  3, 4 kilowatt’ a kadar güç çekebilirsiniz.  Piyasada bulunan en baba güç kaynağı 200 watt civarında.   Kendi çapınızda küçük elektronik projelerle uğraşıyorsanız 200 watt çok da lazım değil.   50 Watt lık bir güç kaynağı işinizi rahatlıkla görebilir. 


  Bu yüzden ilk yapacağınız iş; 50 Wattlık 220V-24V  bir transformatör almak. 20 tl karşılığında bir çok yerden  temin edebilirsiniz.  


  Benim kullandığım transformatörün sekonder çıkış uçları  12V-0V-12V şeklinde. Böyle çıkışları olan bir transformatörün 12V luk iki ucunun birini “+” kutup diğerini “-” kutup olarak kullanırsanız 24 volt elde edersiniz. 


 Çıkıştan aldığım 24 volt’u ilk önce  köprü diyottan geçirerek A.C sinyalin negatif kısımlarını pozitif yapıyorum.  Şöyle; 


köprü diyot


 


   Burada üstteki sinyal transformatörün 12V-12V sekonder uçlarından aldığım 24 Voltun şekli. Alttaki sinyal de köprü diyottan geçirince elde ettiğim voltajın şekli.  Eğer diyotun ne işe yaradığını ve Ac sinyalin ne olduğunu  biliyorsanız Ac sinyalin bu hale nasıl geldiğini devre şemasını takip ederek anlayabilirsiniz. 


  Elde ettiğim bu tamamen pozitif sinyali bir kapasitörden geçirerek biraz daha düzeltiyorum şu şekilde;


 


Adsız1


 


Şimdi similasyonda net gözükmüyor ama asıl şekil şu oluyor;


rectifier


   Bu şekilde bir şekilde bir sinyal elde etmemizin sebebi; kapasitörün dolup boşalma özelliğinden kaynaklanıyor.  Kapasitör tam boşalırken siz ona bir voltaj yüklemesi daha yapıyorsunuz böylelikle kapasitör boşalmaya fırsat bulmadan tekrar dolmaya başlıyor bu sebeple sinyal DC sinyale benzemeye başlıyor.  Yani köprü diyota bağlayacağınız kapasitorün kapasitansı ne kadar büyük olursa zaman katsayısı olan “R.C” faktörü o kadar büyük olacağından sinyaliniz daha düzgün olur. Aynı şekilde kapasitöre paralel bir direnç bağlayıp onun direncini de yüksek seçmelisiniz.   


   Son olarak elde ettiğimiz bu Dc ye yakın 24 Volt sinyali zener diyotlarla oluturulmuş regülatör entegreden geçirerek çıkış alıyoruz. Bu arada elde ettiğimiz güç 50Watt olduğundan 24 Volt çekerken devreden en fazla çekeceğiniz akım 50/24=2.08 Amper civarında olacak.  Eğer gücü transformatörün 0V-12V bacaklarından alırsanız bu sefer çekeceğiniz maksimum akım yine 50/12=4.16 Amper olur.


  Şimdi elde ettiğim sinyali sırasıyla 24V(7824), 18V(7818), 9V(7809), 6V(7806) ve 5V(7805) olarak zener diyotlar kullanılarak yapılmış regülatörlere bağlayarak ayırıyorum. Tabi bu ayırma işlemini yaparken gücü ilk önce 24 ten geçirip seri bir şekilde 18,09, 06, 05 regülatörlere vermek daha mantıklı olur. Yahut iki tane köprü diyot kullanıp 24 voltu 24 ve 18V luk regülatörler üzerinden 12 voltu ise 9,6,5V luk regülatörler üzerinden de verebilirsiniz. Böylece alt voltajlarda daha fazla akım çekebilmek mümkün olacaktır. 


  Bide önemli bir sorun da regilatörlerin 1A lik olması. Bu yüzden regülatörleri paralel bağlayıp kullanabilirsiniz.  3 amper için 3 regülatörleri çıkışlarına birer diyot koyarak bağlayabilirsiniz ki bunu yapmanız neredeyse şart gibi birşey olacak.   


   Yaptığım bir güç kaynağını sizinle paylaşayım; 


   Dökümanlar için tıklayın; güç kaynağı


 


   Eğer ben bir potansiyometre koyup elimle voltajı ayarlamak istiyorum diyorsanız çıkışa iki tane transistör koyarak voltajı sabitlemeniz gerekiyor.  Eğer çıkışa transistör koymazsanız voltaj bağladığınız devrenin empedansına göre çok fazla düşüşe uğrayabilir.  Şu şekilde;


 


Adsız2


 


Alt taraf grounda bağlı etiket olduğundan görünmemiş. 


   




Opsiyonel Güç kaynağı Yapımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder