21 Şubat 2014 Cuma

220 V led devresi

Ledler en çok kullanılan aydınlatma malzemesidir. Elektronik devrelerde yaygın olarak kullanılırlar.  Elektronikçiler bilirler; Ledlerin çalışma gerilimi genellikle  0,7 V – 5V aralığındadır. Alternatif akımla çalışmazlar. Anot ucuna + , katot ucuna ise – dc gerilim uygulamalısınız. 


Evlerimizde kullandığımız şebeke gerilimi 220 V AC dir. Bu gerilim ile ledi çalıştırmak mümkün değil. Bazı elektronikhobi’ciler seri direnç kullanabileceğimizi söyleyecektir. Fakat bu kadar yüksek gerilimde seri direnç kullanmanın farklı sakıncaları olacaktır. Örneğin güç kaybı çok fazla olur. Verimli bir devre olmaz.  Direncin uzun süre dayanması da zordur.


Bu 220 V led devresinde, akım sınırlayıcı olarak seri kondansatör kullanılıyor. Kondansatörün avantajı ısınmaması. Bu elektronik devrede zener diyot ledi yüksek gerilimden korumak için kullanılıyor. Alternatif akımın pozitif saykılında D1 gerilimi sınırlar ve R1 direnci üzerinde 2.7 volt düşer. Alternatif akımın negatif saykılında  D1 normal bir diyot gibi davranır ve yüksek gerilimi engeller. Eğer bu elektronik devrede zener diyot yerine normal diyot kullanırsak, yüksek aımdan dolayı led patlayacaktır.


 


220 V ile çalışan led devresinin elektronik devre şeması: 


(Denenmiştir!!!)


220V led devresi 220V led devresi


 


Kondansatörün değeri led için gereken akıma göre ayarlanmalı. 100 nF lık bir kondansatörle, yaklaşık 4 mA lik ; 470 nF lık bir kondansatör ile ise 20 mA akım oluyor. Genellikle ledlerin çalışması çin 20 mA  akım gereklidir.


Not: Arkadaşlar bu devre 220 V ile çalıştığından, acemi elektronikçiler için tehlikeli. Gerekli güvenlik önlemlerini almadan yapılmaması gerekiyor. Herhangi bir kaza durumunda sorumluluk almayacağımızı belirtiriz. 




220 V led devresi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder