31 Ocak 2014 Cuma

Hologram Teknolojisi ve 3D Görüntünün Oluşması

   rainbow-spectrum-3 hologram-resimleri-insan-elbiseli


 


   Aslında hep bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz ve sadece hayal olduğunu sandığımız hologram teknolojisi çok yeni bir teknoloji değil.  Bu teknoloji, adından ilk olarak 1900 lü yıllarda bahsettirdi. Ve bilim dünyasının bu yıllardan itibaren üzerinde çalıştığı bir teknoloji idi.  Bu teknoloji özellikle kameralardan çok sonra geliştirilmiş bir teknoloji değildir. Tersine kamera ve fotoğraf makinalarının mantıksal işlemlerinin bir parçasıdır.  


     Şimdi size yabancı ya yerli dökümanlardan araştırdıklarım kadarı ile hologramın mantığını teknik dile girmeden en basite indirgeyerek anlatmaya çalışayım. Bu teknoloji dalgaların girişim özelliğini kullanır. 


Image Compilation_Holograms


 


     Şimdi iki ışık kaynağından çıkan ışınlar boşlukta birbirleri ile kesişirler ise dalga girişimlerini gözlemleyemeyiz.  Dalga girişimlerini gözlemleyebilmek için ancak ve ancak bir plaka üzerine yansıtılmaları gerekiyor. Zaten dalga teoremi bu noktada çöküyor. Şimdi hemen aklınıza şu soru gelmiştir. “Yahu o zaman bu üç boyutlu götüntü havada nasıl oluşuyor?”  Şöyle; üç boyutlu görüntü aslında havada oluşmuyor.  Üç boyutlu görüntü hologram plakasının üzerine yansıtıldığı dalga girişimlerinin canlanması ile havada oluşuyormuş gibi görünüyor. 


how-does-holo-work_4steps,


 


    Hologram denilen şey aslında görüntünün transfer edildiği küçük mikroskobik parçalardan oluşan ince, plaka şeklinde bir materyaldir. Normal şartlarda gri renkte görünür. Bu materyal, ışık girişim bilgilerinin, işlemciye aktarımında ve işlenmesinde kullanılıyor.  


cnn-hologram_camera-matching-tech


 


 


   Bu mereti şu şekilde hayal etmeniz mümkün; çarşaf şeklinde üzerine konulan cismin şeklini alan bir örtü düşünün. Bu örtünün üzerine bir bardak koyduğunuzda üzerinde bir şekil oluşur.  Fakat siz ona baktığınızda bardağı görmezsiniz sadece bardağın ağırlığının oluşturduğu çukurumsu ve anlamsız şekli görürsünüz.  Hologram da böyledir.  Siz hologram üzerinde bir girişim modeli oluşturduğunuzda, yukarıda anlattığım materyal gibi davranır. Üzerinde baktığınızda anlamsız bir girişim modeli oluşur. 


  Hologramda görüntü alma mantığı şöyledir;  


PWlow2_02-08


 


   Yukarıdaki şekle bakarsanız, conherent light source olarak adlandırdığı bir ışık hüzmesini göstermiş. Bu lazerdir. Lazer ilk önce yarı ayna görevi gören bir plakadan geçirilir. Böylece lazerin yarısı aşağıdaki aynaya yansırken yarısı da nesneye yansır.  Ayna üzerinden ve nesne üzerinden yansıyan lazer ışınları hologram plakasının üzerine düşürüldüğünde plaka üzerinde bir girişim modeli oluştururlar. 


  Şimdi bu girişim modeli hologram üzerinde kalıcı olarak durur. Yani kaydedilir. Öyle garip bir plakadır işte hologram.  Daha sonra aynadan yansıyan ışık dalgası tek başına aynı açı, aynı şiddette gönderildiğinde ve hologram üzerindeki girişim modeline çarptığında cismin normalde bulunduğu noktada  bir görüntü canlanır.


  


   Bu üç boyutlu görüntünün her tarafı nettir, çevresinde, yanında ve arkasını dolanarak baktığınızda resmi görürsünüz. Ancak bütün bu özelliklerine rağmen, elinizi uzattığınızda bir boşluk ile karşılaşırsınız. Yani ortada aslında öyle bir cisim ya da görüntü yoktur, oluşan şekil bir göz yanılması gibidir, sanaldır ve gerçek değildir. Ama yine de gözümüze görünür ve ana ışın kaynağından gelen ışınla aydınlatıldığı (pozlandırıldığı) sürece de varlığını sürdürür.   


   Hologramın kaydedildiği plakalar genelde, bir cam tabakasının üzerine ışığa duyarlı ince taneli gümüş tuzlarından oluşan bir emülasyon kaplanarak elde edilir. Bu levha üzerine birbirinden farklı bir kaç cismi görüntülemek mümkündür. Duyarlı tabakası kalın olan levhalar üzerine ise, 200 civarında kayıt yapılabilir. Kayıt bittikten sonra bu plakalar tıpkı bir fotoğraf makinasının fotoğraf kağıdı gibi banyo edilirler. Gelişen teknoloji ile birlikte silinip, yeniden kayıt yapılabilen, anında görüntü verebilen hologram plakaları da üretilmiştir. Bu sayede uzaktaki bir kişinin anlık hali başka bir yere aktarılıp görüntü vermesi sağlanabilmiştir. Bu plakaların yapımında, ışığa tutulunca kırılma indisi ve kalınlığı değişen polimerler, renk değiştiren fotokromikler ve kuvvetli bir ışın ile yerel olarak ısınan termik filmler, termo plastikler ve elektro-optik kristaller kullanılmaktadır.


 


  




Hologram Teknolojisi ve 3D Görüntünün Oluşması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder